DeluxeAuto

КАКО ДА БИДЕТЕ БЕЗБЕДНИ КОГА ПАТУВАТЕ СО АВТОМОБИЛ ЗА ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈАТА НА КОРОНАВИРУС

Целиот свет е под влијание на новата глобална пандемија на коронавирус. Наједноставниот совет за тоа како да останете безбедни е да останете дома. Но, што ако треба да одите некаде со автомобил? Следете го овој совет.

Главното правило е да се минимизира контактот со други лица. Но, доколку морате да направите патување, заштитете се.

Дезинфицирајте ги сите површини што ги допирате пред и по патувањето, особено ако го делите автомобилот со некого или доколку сте пренеле некого.

Сфатете го ова чистење сериозно: дезинфицирајте го воланот, рачката од менувачот, рачната сопирачка, рачките на вратите, радио и контролите за инфозабава , но не заборавајте ги индикаторите за трепкачите и бришачите на шофершајбната, како и контролата на темпоматот, потпирачите на раце (на вратата и на централната конзола), контрола на положбата на седиштата, рамките на вратите и надворешните рачки на вратите или рачката на багажниот простор. Овие принципи се уште поважни за таксистите и другите возачи кои превезуваат патници.

Што треба да користите за дезинфекција на автомобилот? На пример, Светската Здравствена Организација советува да користите некои производи за чистење што веќе ги имате дома. Најмалку седумдесет проценти алкохолен раствор е ефикасен против коронавирус, а изопропил алкохол нема да направи никаква штета на површините на автомобилот. Всушност, тоа е она што производителите на автомобили ги користат за дезинфекција на делови. За да ја зголемите вашата безбедност, извештаите велат дека можете да користите алкохол за да ги избришете тапацирот на седиштата и другите меки површини во автомобилот.

Алкохолот не треба да оштетува ниту кожа, ниту имитација на кожа, но прекумерно интензивно чистење со алкохол може да го обесцврсти материјалот: затоа, немојте да ги чистите седиштата и другите кожни површини премногу интензивно. Сепак, по чистењето, кожните површини во автомобилот треба да се третираат со производи за заштита од кожа.

Никогаш не користете водород пероксид, на пример, што најверојатно ќе ги оштети површините на автомобилот. Не користете производи за чистење кои содржат амониум на екраните на допир во автомобилот, советува Извештаи за потрошувачи. микрофибер крпи се идеални за чистење на сите површини и за сите начини на чистење.

Маски за лице ги заштитуваат останатите, FFP3 маски со респиратор ве заштитуваат вас

Особено ако патувате со патници, а еден од нив е во опасност да стапи во контакт со заразено лице, користете заштитни средства, што значи маски за лице и маски со респиратор. Класична маска за лице нема да го заштити носителот од вирусот, но може значително да го намали ризикот од носителот да зарази други. Значи, дури и основната маска за лице е знак на размислување кон другите во автомобилот и може да го намали ризикот од инфекција. За вистинска заштита, барем ви требаат респиратори на FFP3 класата.
Патем, возачите може да не го сфатат тоа, но многу од нив ќе имаат маска за лице за лице во комплетот за прва помош на нивниот автомобил. Во некои европски земји, тие се задолжителна опрема. Затоа, погледнете го вашиот комплет за прва помош – можеби имате маска за лице.

Безбедно полнење гориво

Ако апсолутно треба да одите некаде со автомобил, голема е веројатноста дека ќе треба да наполите гориво порано или подоцна. Не заборавајте да бидете внимателни во однос на хигиената на бензинските пумпи. Минимизирајте го контакт со персоналот. Откако ќе го наполните автомобилот, веднаш измијте ги рацете или барем дезинфицирајте ги со раствор за дезинфекција или гел – треба да имате доволно количество од нив во вашиот автомобил.

Идеално, користете еден од современите методи за плаќање на горивото: исплата преку картичка без контакт на пример. Некои бензински пумпи ви овозможуваат да користите бесконтактни начини на плаќање веднаш на пумпата, така што нема потреба да одите во продавницата. И, случајно, друг начин за намалување на ризикот е да се осигурате дека резервоарот е полн, така што нема да треба да се вратите назад на бензинската пумпа наскоро.

Иако некои мерки за да се спречи ширењето на коронавирус може да изгледаат драстични и прекумерни, грижата и претпазливоста се од најголема важност. Колку повеќе ги почитуваме овие мерки, толку повеќе го намалуваме ризикот од ширење на инфекцијата и толку побрзо можеме да ги вратиме животите во нормала. Затоа, бидете внимателни, минимизирајте го контакт со другите и патувања со автомобил колку што е можно, не заборавајте да ги миете рацете темелно и користете средства за дезинфекција.


Category: